STREFA GOTOWANIA

Witam was serdecznie 

Mam dla was wyczekiwana lasagne! Pyszna i sprawdzona. Łapcie przepis Potrzebne składniki:
-mięso mielone z szynki wieprzowej 0.5kg (najlepsze w biedronce )
-sos bolognese lub fix lasagne x1
-makaron lubella nr 52 (wystarczy ok12-14 płatów czyli połowa paczki)
-puszka pomidorów
-ser w plastrach ok 250g
-olej ok 1 łyżki
Przyprawy: do mięsa mielonego, slodka jak i ostra papryka, opcjonalnie chilli jak ktoś lubi na ostro ;>
Sos beszamelowy :
-mleko ok 300ml
-mąka pszenna 2 łyżki
-masło 50g (1/4 kostki)
Przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól
lasagne
Będzie wam tez potrzebne naczynie żaroodporne lub forma  ja posiadam żaroodporne naczynie owymiarach dł.32cm i szer. 20cm.
Przepis:
1.Mięso przyprawić i smażyć na niewielkiej ilości oleju ok 30 minut podlewając woda żeby się nie spaliło.
2.Po tym czasie dodać puszkę pomidorów i rozrobić sos tak jak jest napisane na opakowaniu, dodać do mięsa i zagotować.
3.Płaty makaronu gotować po 3-4 sztuki ok 4min w osolonej wodzie z łyżka oleju żeby się nie skleiły.
4.W miedzy czasie w rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwile podsmażamy aż zaczną robić się pęcherzyki powietrza w tedy dodajemy powoli mleko cały czas mieszając trzepaczką. Sos powinien się zgęstnieć jeśli nie dodajemy odrobine maki. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem.
5.Ukladamy pierwsza warstwę makaronu, sos beszamelowy, mięso i ser. I tak do końca 
6. Pieczemy ok 45 min, 200 stopni, termo obieg (piekarnik elektryczny)
lasagne2
lasagne3

Dodaj odpowiedź